Rosół z kury na ostro z makaronem, chilli, imbirem i ostrą papryczką

Rosół z kury na ostro z makaronem, chilli, imbirem i ostrą papryczką
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • korpus z jednej wiejskiej kury ze skrzydełkami i nóżkami
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 niedużego selera
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • por
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 litry wody źródlanej

Składniki na rosół na ostro z imbirem i chilli:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Opłucz mięso. Umyj i obierz warzywa, opal cebulę na ogniu. Włóż wszystkie składniki rosołu do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na najmniejszy gaz. Kiedy rosół się zagotuje zmniejsz jeszcze bardziej ogień i gotuj, a właściwie zaparzaj wywar pod przykryciem przez 3-4 godziny. Ugotowany rosół dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.

Zakwaś śmietankę sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż zgęstnieje. Pokrój chilli, możesz użyć po kawałku papryczek różnych kolorów, rosół będzie ładniejszy. Obierz i pokrój w cieniutkie plasterki imbir. Posiekaj miętę. Do rosołu wrzuć imbir i chilli, wlej 100 ml wermutu, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ugotowany al dente przelej zimną wodą. Podawaj rosół z makaronem. Oddzielnie podaj miętę i śmietanę, które łagodzą ostrość zupy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA