Kukurydziana szarlotka
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 kg jabłek
- 10 dag masła lub masła roślinnego
- 1 łyżka oleju do smarowania i 2 łyżki kaszki kukurydzianej do wysypania blachy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą kaszkę i mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki cukru, solą. Obrane jabłka ucieramy na grubej tarce, mieszamy z przyprawą korzenną, kardamonem, pieprzem i resztą cukru. Na dno posmarowanej i wysypanej blachy wysypujemy 3/4 mąki z kaszą. Następnie kładziemy jabłka, potem resztę mąki z kaszą, a na wierzch kładziemy cienkie plasterki schłodzonego masła. Pieczemy ok. 30-40 min. w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 stopni C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W