Ciasto z rabarbarem

Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 300 g masła
- 500 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki stołowe kakao
- 600 g rabarbaru świeżego
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 5 białek
- 250 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170ºC ok. 25 min.
Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ºC ok. 40 – 45 min.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170ºC ok. 25 min.
Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ºC ok. 40 – 45 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
jestsmak 10 lat temu
Ja mam pytanie z czym można by zrobić tę tartę zamiast rabarbaru? Teraz nigdzie już go nie kupię :(
Ewa K 11 lat temu
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem.Ciekawy i prosty wydał
mi się przepis P. Bozeny .Nie myliłm sięCiasto przepyszne.
pawko 11 lat temu
ciasto wyśmienite :) kwaskowatość rabarbaru idealnie harmonizuje z słodkością bezy, naprawdę pyszne
koscielec 12 lat temu
Ciasto owszem wygląda apetycznie, ale w smaku średnie. No nic, może następny jej przepis bardziej przypadnie mi do gustu.
dada 12 lat temu
Super ciacho!!! jestem pod wrażeniem jakie to proste, dziekuję!!!:))
lusi_tp 12 lat temu
ciasto rewelacyjne!!! Pychotka!! bardzo polecam:)
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
Agata11 5 lat temu
Pani Sikoń twierdzi, że mąkę należy przesiewać a w przepisie nic na ten temat. Wszystkim jednak wyszło. Może mieli lepszy piekarnik od mojego. I ile tego cukru do tej bezy do licha bo są 2 pozycje z cukrem ? Chyba 250 g ale nie na pewno.