Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem zobacz Ciasto z rabarbarem 2018-06-19 12:26:51
Ciasto z rabarbarem
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170ºC ok. 25 min.

Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ºC ok. 40 – 45 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Agata11 5 lat temu

Pani Sikoń twierdzi, że mąkę należy przesiewać a w przepisie nic na ten temat. Wszystkim jednak wyszło. Może mieli lepszy piekarnik od mojego. I ile tego cukru do tej bezy do licha bo są 2 pozycje z cukrem ? Chyba 250 g ale nie na pewno.

jestsmak 10 lat temu

Ja mam pytanie z czym można by zrobić tę tartę zamiast rabarbaru? Teraz nigdzie już go nie kupię :(

Ewa K 11 lat temu

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem.Ciekawy i prosty wydał
mi się przepis P. Bozeny .Nie myliłm sięCiasto przepyszne.

pawko 11 lat temu

ciasto wyśmienite :) kwaskowatość rabarbaru idealnie harmonizuje z słodkością bezy, naprawdę pyszne

koscielec 12 lat temu

Ciasto owszem wygląda apetycznie, ale w smaku średnie. No nic, może następny jej przepis bardziej przypadnie mi do gustu.

dada 12 lat temu

Super ciacho!!! jestem pod wrażeniem jakie to proste, dziekuję!!!:))

lusi_tp 12 lat temu

ciasto rewelacyjne!!! Pychotka!! bardzo polecam:)

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA