Japoński chleb mleczny
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- Tangzhong:
- 40 g mąki pszennej typ 650
- 200 g wody
Ciasto:
- przestudzony tangzhong
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży
- 10 g mleka w proszku
- 250 g ciepłego mleka
- 1 jajko M
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania chlebka
- 50 g masła
Domowa nutella:
- 200 g pasty z orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 g masła
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od kleiku tangzhong. Na patelni umieść wodę i mąkę (w proporcji 1 do 5). Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do powstania konsystencji budyniu. Przestudź.
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła, również przestudzony thangzon. Dodawaj powoli ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj około 10-12 minut. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h do podwojenia objętości.
Ciasto po wyrośnięciu wyjmij z misy na blat, chwilę ugniataj. Podziel na 6 równych części. Jeśli ciasto się lepi, użyj masła do wysmarowania dłoni, nie dosypuj mąki. Każdą część ciasta złóż do środka, a następnie uformuj kulę. Kule przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Czas na formowanie. Każdą kulę rozwałkuj na prostokąt, krótszym bokiem do siebie. Dwa krótsze boki zawiń do środka. Odwróć ciasto o 90 stopni i zwiń w rulon, zlep brzegi. Finalnie trzeba uzyskać kształt ślimaka. Gotowe kawałki ułóż w keksówce o wymiarach 35 cm x 12 cm, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy. Przykryj folią i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmaruj wierzch jajkiem rozbełtanym z mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piecz przez 25-30 minut do złotego koloru. Po upieczeniu posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
Przygotuj krem. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj pastę z orzechów laskowych, szczyptę soli i wymieszaj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź