Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 200 g mielonych migdałów
- 50 g płatków migdałowych
- 300 g mąki razowej
- 150 g cukru
- 3 jaja + 1 do smarowania
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kefiru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z ½ cytryny
- 100 g suszonych śliwek
- 3 łyżki miodu + 3 łyżki do smarowania
- trochę migdałów w płatkach do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy płatki migdałowe i posiekane śliwki. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 jaja, masło i kefir. Wyrabiamy dość twarde ciasto. Wałkujemy cienkie wałki, pieczemy (140 stopni C ok. 20-30 min), lekko studzimy kroimy w skośne plasterki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z miodem, posypujemy płatkami migdałów tak, aby się przykleiły i ponownie zapiekamy ok. 5 minut. Cantucci można przechowywać kilka tygodni w zamkniętym opakowaniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W