Grillowane filety z kurczaka podane z chłodnikiem i truskawkami

Grillowane filety z kurczaka
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Chłodnik:
  • ½ arbuza
  • ½ melona
  • 2 avocado
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 5-6 ogórków gruntowych
  • 1 cytryna
  • świeża kolendra
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • papryczka ostra świeża
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet jabłkowy
  • sok z cytryny
Kurczak:
  • 3 filety kurczaka
  • 300 ml białego wina
  • sól
  • pieprz biały
  • tymianek świeży
  • ok 20 zielonych szparagów
  • 10 plastrów kumpiaka podlaskiego
  • chałka drożdżowa
  • masło klarowane
  • otarta skórka z cytryny
Deser:
  • 600 g dużych truskawek
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • sękacz lub chałka drożdżowa lub ciasto drożdżowe
  • kostki lodu
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży
  • kwiaty drobnych róż
  • kwiaty stokrotki
  • świeża mięta
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chłodnik: ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki lub ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny i  przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos. Pozostałego arbuza rwiemy na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado, melon kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, dla ostrości dodajemy trochę drobno krojonej świeżej, ostrej papryczki, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą.

Filety z kurczaka oczyszczamy, marynujemy w soli, białym pieprzu i winie białym z dodatkiem tymianku. Szaragi marynujemy w oleju z dodatkiem soli, pieprzu, skórki z cytryny. Owijamy kumpiakiem po 2 sztuki i grillujemy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka zamarynowanego nacinamy do środka, wkładamy zgrillowane szparagi w szynce. Grillujemy do momentu, aż będzie złoty, chrupiący. Chałkę kroimy w kromki, smarujemy masłem klarowanym i opiekamy na grillu.

Truskawki grillujemy 1-2 min z każdej strony. Jogurt miksujemy z kostkami lodu i konfiturą z róży. Sękacz, chałkę lub też zwykłe ciasto drożdżowe smarujemy masłem klarowanym i grillujemy. Na grillowanym cieście wykładamy jogurt, posypujemy truskawkami, płatkami róż, stokrotek, miętą i cukrem pudrem.

Grillowanego kurczaka serwujemy z chłodnikiem, a na deser podajemy truskawki z sękaczem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA