Kurczak maślany z chlebkami naan

Kurczak maślany z chlebkami naan
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 250 ml bulionu
  • 30 g czosnku
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 15g garam masali
  • 15g soli
  • 200 g masła
  • 300 g cebuli
  • 1 l pomidorów z puszki, krojonych
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 30 g świeżego imbiru
  • 10 g papryki słodkiej
  • 20 g świeżej kolendry
  • 50 g masła orzechowego
  • 5g chili mielonego
  • 3 g kminu rzymskiego
Chlebki naan:
  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g suchych drożdży (lub świeżych)
  • 10 g cukru
  • 5 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyścimy, kroimy w grubą kostkę. Kurczaka obtaczamy w masali, startym imbirze i czosnku. Następnie zalewamy jogurtem naturalnym i zostawimy na noc do zamarynowania.

Cebulę karmelizujemy na maśle (połowa). Następnie dodajemy masło orzechowe, bulion, resztę przypraw i pomidory zmiksowane na gładką masę. Całość zagotowujemy, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min.

Przygotowujemy ciasto na chlebki naan. Robimy rozczyn z ciepłej wody, drożdży i cukru. Czekamy około 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Następnie całość wlewamy do mąki, dodajemy jogurt naturalny, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na kulki około 80 g. Spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy. Placki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po około 2 min z każdej strony.

Kurczaka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na maśle. Następnie wrzucamy mięso do zagotowanego sosu i chwilę dusimy. Podajemy z chlebkami naan i świeżą kolendrą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA