Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem

Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 150 g chana dal, dobrze umyta i moczona tak długo, jak to możliwe. Najlepiej na całą noc, dzięki czemu gotuje się potem tylko 15-20 minut
  • 6 łyżek cukru muscavado
  • ⅔ łyżeczki kardamonu w proszku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, uprażonego i sproszkowanego
  • 1 łyżka masła ghee
  • kilka łyżek mleka
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 100 g solonego masła, stopionego
  • 240 ml kremówki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę w wodzie, aż zrobi się miękka, 20-40 minut. Kiedy na powierzchni wody zbierze się szum, zgarnij go i wyrzuć.
Wrzuć soczewicę na patelnię, dodaj cukier, ghee, przyprawy i smaż przez kilka minut. Przełóż do blendera i zmiksuj z mlekiem i 1,5 łyżki śmietany na gładko. Kiedy mieszanka ostygnie, zrobi się gęsta.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Weź 3 arkusze ciasta filo, a resztę przykryj folią. Posmaruj arkusz roztopionym masłem, posyp pozostałym cukrem i przykryj kolejnym arkuszem. Czynność powtórz z pozostałymi arkuszami. Wytnij w nich 6 krążków. Resztę arkuszy składaj tam samo po 3 i wycinaj z nich krążki.

Rozłóż 18 krążków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pozostały płaskie, przykryj je papierem i połóż na nich kolejną blachę. Lubię, gdy krążki z wierzchu są bardziej przyrumienione, dlatego 6 sztuk zostawiam odkrytych. Po 5-6 minutach krążki powinny się przyrumienić. Wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Ubij pozostałą kremówkę na miękką pianę.
Umieść pastę z soczewicy w woreczku do dekoracji i wyciskaj pastę na krążki tak, aby pokryły całą powierzchnię. Posyp każdy krążek połową łyżeczki wiórków kokosowych. Nałóż na to bitą śmietanę. Teraz przykryj wszystko drugim krążkiem, nałóż pastę, wiórki i śmietanę i przykryj trzecim krążkiem. Serwuj od razu albo włóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Łatwiejsza wersja.
Nie trudź się wycinaniem krążków i wyciskaniem kremu. Rozsmaruj pastę i śmietanę na kwadratowych kawałkach ciasta i posyp cukrem pudrem.
Gdy dorastałam, jadłam naleśniki o nazwie Mont Blanc. Na cienkim naleśniku rozprowadzało się słodką pastę z kasztanów, a na to nakładało się bitą śmietanę, która miała przypominać śnieg na Mont Blanc. Podoba mi się taki sposób nakładania pasty, bitej śmietany i posypywaniu ich wiórkami kokosowymi, ale ja to nazywam Mount Everest.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA