Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g zimnego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Farsz owocowy:
- 1 kg moreli
- 3 ziarenka kardamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- kilka gałązek porzeczek
- sok z ½ cytryny
- 250 g cukru
- kilka łyżek likieru z marakui lub brzoskwiniowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- blaszka prostokątna, o wymiarach ok. 20 x 30 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub dłużej.
W tym czasie przygotowujemy owoce. Morele przecinamy na ćwiartki i przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, likier, imbir, kardamon i smażymy. Jak zaczną się rozpadać, wyciągamy ziarna kardamonu.
Do kubeczka wlewamy kilka łyżek wody, ew. zbieramy sok spod owoców i rozrabiamy w płynie mąkę ziemniaczaną. Dolewamy do smażących się owoców i gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Jeśli masa nie będzie gęstnieć, należy dodać więcej mąki. Jeśli jednak od początku będzie bardzo gęsta dodawanie mąki można pominąć.
Ściągamy dżem z rondla i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy i posypujemy całość kulkami porzeczek.
Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
W tym czasie przygotowujemy owoce. Morele przecinamy na ćwiartki i przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, likier, imbir, kardamon i smażymy. Jak zaczną się rozpadać, wyciągamy ziarna kardamonu.
Do kubeczka wlewamy kilka łyżek wody, ew. zbieramy sok spod owoców i rozrabiamy w płynie mąkę ziemniaczaną. Dolewamy do smażących się owoców i gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Jeśli masa nie będzie gęstnieć, należy dodać więcej mąki. Jeśli jednak od początku będzie bardzo gęsta dodawanie mąki można pominąć.
Ściągamy dżem z rondla i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy i posypujemy całość kulkami porzeczek.
Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W