Kaszubska drożdżówka z jabłkami

Kaszubska drożdzówka z jabłkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 60 dag mąki krupczatki
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 150 ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżki masła orzechowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy wodą z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy na bok. Następnie mieszamy drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem z cukrem waniliowym, po czym zabieramy się za mieszanie suchych składników ciasta. Kiedy mleko z drożdżami urośnie, mieszamy je z suchymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta i smarujemy masłem orzechowym środek wzdłuż dłuższego boku. Układamy jabłka na warstwie masła orzechowego i zawijamy ciasto przykrywając dokładnie owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA