Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- masło do wysmarowania formy
- 4 średnie marchewki
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
- ½ szklanki sosu jabłkowego
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 4 duże jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Zetrzyj marchewkę i odmierz dwie szklanki do miski, w której będzie mieszane ciasto. Do marchewki dodaj rodzynki, orzechy, sos jabłkowy, sok i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i starte ziele angielskie. Do suchych składników dodaj olej i jajka i wymieszaj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj przygotowaną marchew i delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą. Przełóż masę do formy i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepsze z mlekiem!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W