Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
107 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mikoszka 7 lat temu

To prawda, że ten krem nie wyjdzie raczej z użyciem normalnego miksera. Taki robot, jaki używa p. Sikoń może być zastąpiony jedynie przez makutrę i pałkę. Ja robiłem ten tort, ucierałem krem ręcznie, druga osoba lała syrop, spokojnie ukręciłem i wyszedł idealny a ręka wcale nie odpadła. Większość przepisów ucieranych wyjdzie tylko tym sposobem albo robotem za 20 tysięcy ;) Biszkopt rośnie nie wiem o co chodzi: mała tortownica, dobrze rozgrzany piekarnik i zauważcie że nie smaruje ani nie wysypuje bułką tortownicy! Jak tak robicie to nic dziwnego, że naleśnik. Syrop jak widać na video jest do nitki, także jak ktoś robi "lekko ciągnący" też nic nie wyjdzie

tramb 8 lat temu

Tort jest przepyszny, wystarczy trzymać się przepisu. Mi za pierwszym razem krem wyszedł za rzadki ale wystarczyło że następnym razem syrop zrobiłem gęściejszy i dobrze jest zwrócić uwagę że masła trzeba dać 250g (w kostce jest 200g). Ciasto (orzechy, jajka, cukier) i kto liczy na to że ciasto urośnie aż wyleje się z formy , trochę zdrowego rozsądku. Ja robiłem z orzechów włoskich i laskowych i zawsze wychodzi tak samo jak na programie .Krem robię mikserem i nie jest to straszny wysiłek.Polecam.

EileenFox 9 lat temu

Nie wiem o co chodzi wszystkim, ktorzy mowia, ze ten przepis to fiasco. Jezeli robi sie wszystko wedlug przepisu oraz wideo, to biszkopt wychodzi idealny. Krem takze.

Zgodze sie, ze bez dobrego robota byloby ciezko. Nie sadze, aby krem utarl sie tak dobrze zlyklym mikserem. Poza tym, po wlaniu syropu, krem studzi sie przynajmniej 10 minut, takze reka by odpadla. A krem musi byc calkiem wystudzony przed dodaniem masla, aby wyszedl dobrze.

Obawiam sie, ze niektorzy nidgy wczesniej nie piekli nic podobnego i porwali sie z motyka na slonce.
Pocwiczcie najpierw na tradycyjnych biszkoptach, pamietajac zasade Sikon - "1, 2, 3" - a potem probojcie trudniejszych przepisow.

kuchcikplus 9 lat temu

I co z tym przepisem? Dobry on czy niedobry? Bo opinie widzę mocno zróżnicowane...

kielbik1 10 lat temu

biszkopt rośnie i opada, tort obrzydliwie słodki, za ciężki, szkoda zachodu i orzechów. nie polecam.
pani bożena nie potrafi lub nie chce podać przepisu tak jak należy

MartuchaP 10 lat temu

Przepis świetny. Pierwszy raz biszkopt wyszedł mi idealny. Smak niesamowity, wszyscy goście się zajadali.

lolka30 10 lat temu

WITAM WSZYSTKICH.
Ja równiez spróbowałam swich sił, a przed rozpoczęciem dzieła poczytałam sobie wszystkie wypowiedźi dotyczące owego tortu.
Zrobiłam tort wg przepisu z jedną tylko zmianą ,tzn dodałam proszku do pieczenia do ciasta .A to dlatego iż bałam się że ciasto mi nie wyrośnie- tak innym wpisującym się na tym forum.
Tort wyszedł przepyszny; ciasto upiekłam w formie o śr. 20 cm i co prawda nie wyrosło baaardzo wysokie ale na trzy części dało się przekroić- wilgotne i pachnące limonką.
Co do masy to jedynym minusem wg mnie jest to ,że jest troszkę za słodka.
Nie wyszła za rzadka; żółtka utarłam z cukrem i zalewałam powoli gorącym syropem, a po ostudzeniu dodałam masło i resztę składników. A i jeszcze zamiast czarnej porzeczki , której nie mam dodałam wiśnie w zalewie z wódki -własnej roboty :-)
Pozdrawiam.

sour12 10 lat temu

Przyznaję, że nie jestem dobra w pieczeniu tortów, co nie zmienia faktu, że się uparłam i będę tak długo próbowała akurat ten piec, aż w końcu mi się uda :) Robię tak jak w przepisie i nie wychodzi, próbowałam dwa razy, ale nic nie szkodzi spróbuje i trzeci i czwarty, tylko błagam niech ktoś napiszę, osoba której się udało, co mogę zrobić hmm inaczej? albo co mogę dodać, żeby mi się w końcu udał, tzn. żeby wyrósł ( piekę w małej tortownicy jak w przepisie) i żeby krem był gęsty, będę baaaardzo wdzięczna, bo na prawdę mi na tym zależy. Już zdążyłam wyczytać coś o białkach w komentarzach, tzn. że w biszkopcie mam osobno dodać żółtka (z przepisowych 5 jajek?) i osobno ubić pianę z białek? Życzę wszystkim miłego wieczoru :)

julia.a 11 lat temu

Ten tort robiłam poraz pierwszy, biszkopt wyszedł bez proszku do pieczenia, ciasto rzeczywiście nie potrzebuje nasączania, krem zmieniłam bo nie lubię kremów na bazie jajek, ale ten podany w oryginalnym przepisie też wychodzi (moja mama robiła), polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady. Ogólnie wszystkim bardzo smakował. Ten przepis jest na tortownicę o średnicy 20-21 cm.

jacze 11 lat temu

Przepis rewelacja! Robilem juz 2 razy i wszystkomwyszło znakomicie... nawet dekoracje.... Polecam

izabela29 11 lat temu

Jeśli chodzi o dekoracje to proponuję zrobić takie szlaczki na gładkim kafelku i chwile poczekać aż zacznie zastygać ale ma być czekolada jeszcze miękka. Podwadzać nożem albo szpachelką ( ja sobie kupiłam w markecie budowlanym ) i dopiero formować. Tak robią w cukierniach i nie bawią się w jakieś folie.

pawko 11 lat temu

jestem za eliszką.

Goska901 11 lat temu

Ten przepis to jedno wielkie fiasko. Nie pokazano w programie jak pani Sikoń dodaje proszek do pieczenia, dlatego też większość tortów nie urosła. Pani Sikoń powinna brać lekcje pieczenia, a nie je dawać. Pozdrawiam.

eliszka 11 lat temu

CZYTAM TE SKARGI POD ADRESEM P. SIKOŃ I CHOLERA MNIE BIERZE.
PIERWSZY RAZ GO ROBIŁAM Z P. SIKOŃ W/G PRZEPISU I TORT WYSZEDŁ BARDZO DOBRZE, GOŚCIE TYLKO CMOKALI Z ZACHWYTU. JEŚLI ROBI SIĘ GO WEDŁUG PRZEPISU TO NA PEWNO WYJDZIE. ALE JEŚLI KTOŚ NIGDY NIE ROBIŁ TORTÓW TO LEPIEJ ŻEBY NAUCZYŁ SIĘ NAJPIERW ROBIĆ ZWYKŁE BISZKOPTY "BO TEŻ NIE JEST TO ŁATWE", JEŚLI BĘDĄ WYCHODZIĆ ZA KAŻDYM RAZEM DOBRZE, TO NA PEWNO I TEN BISZKOPT WYJDZIE.
WYRAŹNIE JEST NAPISANE PRZY PRZEPISIE TRUDNOŚĆ:"TRUDNE".
CZYTAM ŻE KREM NIE WYCHODZI BO JEST ZA RZADKI. JEŚLI DOBRZE ZREDUKUJECIE SYROP "GĘSTY" MA BYĆ I DODACIE GO PO TROSZKU A NIE OD RAZU, TO ZACZYNA SAM KREM GĘSTNIEĆ.
JA ZAMIAST KAWY DODAŁAM 4 ŁYŻKI KAKAO, WIĘC TEZ TROCHĘ ZMIENIŁAM SAMA, ALE WYSZŁO TO NA DOBRE, NIEKTÓRZY NIE LUBIĄ KAWY, A WIĘKSZOŚĆ JEDNAK LUBI CZEKOLADĘ.
JEDYNIE CO MI NIE WYSZŁO ZA BARDZO TO OZDOBA, PONIEWAŻ MIAŁAM ZA CIENKĄ FOLIĘ, ALE TO AKURAT NIKOMU NIE PRZESZKADZAŁO.

TillTheWorldEnds 11 lat temu

[quote TillTheWorldEnds napisał 19.06.2011 11:47]
Mam pytanie. Czy ten krem nie smakuje jak kogel mogel?
[/quote]
Ten krem jest bardzo rzadki
I jajka nie chca się ubic do białości tak jak dla niej
No cóz moze gdybym miala mikser za 2500 zl to by sie udał

TillTheWorldEnds 11 lat temu

Mam pytanie. Czy ten krem nie smakuje jak kogel mogel?

marzi 11 lat temu

Właśnie robiliśmy ten ala tort i nic z tego tylko składniki stracone,ciasto nie urosło,masa żadka ,jednym słowem lipa!!!Poraz kolejny telewizyjna ściema dodali coś na boku a nam zapomnieli o tym powiedzieć!!!Mąż stwierdził że masa to ajerkoniak do wypicia a nie do tortu!Pozdrawiam !!!

Jeffix 11 lat temu

ja też miałem problemy z wyrośnięciem biszkoptu, krem trochę rzadki ale pomogło wstawienie do zamrażarki na 30 minut, w smaku naprawdę jest rewelacyjny,
na przyszłość na pewno zmodyfikuję przepis aby wyszedł lepiej.
tak jak piszą inni forumowicze trzeba zadbać o to aby syrop był naprawdę gęsty, poza tym ja zamiast spirytusu dałem koniaku i uważam, że to daje jeszcze lepszy smak

Bena 12 lat temu

też piekłam-biszkopt nie urósł wcale,ale faktycznie trzebabyło dodać białka ubite-tak jak w innych orzechowych-ja przekroiłam na trzy b.cienkie placuszki-krem chyba za słodki,ale ogólnie był niezły-ozdoby na tej koszulce nie trzymały się-może miałam-za miękkie-lepiej zrobić(wyszprycować)na sztywniejszym papierze do pieczenia(takim brązowym woskowanym)-ale ogólnie tort fajny-chociaż parę pytań mam do p.Bożeny

zlooooo 12 lat temu

aleee sraczkujecie!!!! Jak wam nie wyszlo to trudno a nie robicie narodowa zadyme ! Pani bozena to uwierzcie ma tone innych rzeczy zeby sie jeszcze wami przejmowac i moze do kazdego z was do domu jechac i wyjasniac ... oj ludzie

Zofia30 12 lat temu

Nic dziwnego, ze Kuchnai TV nie emituje nowych odcinkow z pania Sikon skoro jej przepisy sa niedokladne i nie mozna spodziewac sie ze strony autorki zadnych wyjasnien. Ja rownie probowalam zrobic to ciasto, ale biszkopt w ogole nie wyrosl. Przepis byl rowniez niedokladny, poniewaz pani Sikon nie sprecyzowala jaki ma byc cukier: krysztal czy puder i jaka kawa powinna byc dodana.

cayenne 12 lat temu

A kto powiedział, że nie można go piec w tortownicy?
Wydaje mi się, że gęstość kremu zależy od gęstości syropu cukrowego, którym się zaparza jajka. Mój krem był tak gęsty, że można go było kroić nożem.

lucek 12 lat temu

Robiłam tort z laptopem obok. Krok po kroku jota w jotę - ciasto nie wyrosło, faktycznie było wilgotne ale można je było przekroić tylko na dwie części. Pomimo zabezpieczenia rantu folią aluminiową , trochę ciasta podczas pieczenia wypłynęło pomiędzy folię a rant. Nie wiem czemu nie można piec tego w tortownicy?Krem wyszedł rzadki choć bardzo dobry w smaku. Zgadzam się z tymi, którzy uważają, że nie wszystkie tajniki przepisu zostały ujawnione- a szkoda. Reasumując niestety mój tort nie wyglądał jak ten zrobiony przez Panią Sikoń:)))

Aśk;) 12 lat temu

jeśli jesteście nowi w pieczeniu, to nie bierzcie się za przepisy, przy których widnieje napis :"trudność: trudne". Dla kogoś, kto zna się na pieczeniu niektóre rzeczy są oczywiste i nie trzeba ich zawierać w przepisie. Bez trudu można znaleźć receptury na ciasta równie pyszne i stokroć łatwiejsze...

Pozdrawiam

P.S. Mój tort wyszedł idealnie:)

mysia 12 lat temu

A ja zrobiłam i wszystko wyszło jak trzeba. I krem, i biszkopt, i bez ubijania piany. Pycha. Dziękuję, pani Bożeno.

karolinson 12 lat temu

próbowałam zrobić dekoracje z czekolady (u mnie akurat z białej) i d..pa. zrobiłam dokładnie jak na filmie, ale niestety nie chciało sie odkleic od folii i wyszły wórki czekoladowe.
te przepisy to chyba tylko dla "miszczów" cukiernictwa

antykiml 12 lat temu

Tort wyszedł bardzo dobry ,nie wiem czy pomógł proszek do pieczenia ,ale na wszelki wypadek dałem.Masa wyszła troszkę inna niż na filmiku,bo pewnie za szybko robiłem i nie poczekałem na wystudzenie masy zeby dodać masło.Wyszła inna ale pyszna.Jestem zadowolony ze smakołyku,zebrałem pochwały,szczere.
Pozdrawiam

tess_88 12 lat temu

w odpowiedzi ---- mass
Droga Pani! Prosze nas nie rugować za brak "myślenia".
Przepisy Pani Sikoń są prezentowane na ekranie po to, aby postepując dokladnie tak
samo, otrzymać ten mistrzowski "ŁAKOĆ". Nie pomyślala Pani o tym?!!!!!!!!!!!
Na mój apel do "administratora" i tyle niepochlebnych opini - cisza....................
Trzeba uciekać z tego portalu.

cayenne 12 lat temu

Przecież w przepisie jest napisane "kawa rozpuszczalna". Gdyby chodziło o rozpuszczoną, to raczej byłby "napar".
Napisane tez jest, żeby masło dodawać kawałkami (czyli nie roztarte) do wystudzonej masy (bo jajka ubijasz z syropem aż do wystudzenia). Polecam uważniejsze czytanie :)

majeranek 12 lat temu

A ja jestem facetem i pomyslałem,że na wszelki wypadek dam proszek do pieczenia i biszkopt wyrósł,jeszcze nie wiem jak smakuje,ale na tyle orzechów,no i po upieczeniu był wilgotny,ładnie się kroił.Natomiast masa,w przepisie nic a nic czy kawa ma być jako sypka 2 łyżeczki,czy rozpuszczona. Musiał bym robić doświadczenia,no i z tym wlewaniem syropu cukrowego,to jest wysoka temperatura,póżniej do gorącego dawać masło,Też musiał bym zrobić kilka prób jakie masło dawać czy utarte wcześniej ,czy masa ma być wystudzona.Tak czy tak uważam,że przepis jest podany nie profesjonalnie.
Autorka zachowuje dla siebie tajemnice sukcesu,Polecam programy J.Olivera ,świetnie się bawie jak oglądam jego prezentacje,wszystko wychodzi mi idealne,człowiek ,który wkłada serce do gara.
Pozdrawiam.........

osss 12 lat temu

mimo tego że wszystko robilam wg przepisu

osssa 12 lat temu

biszkopt się nie udał jest pakudny i nie wyrósł ohyda jak mozna takie glupoty ludziom sprzedawac swinstwo

mass 12 lat temu

kochane, żeby biszkopt urósł trzeba ubić białka na sztywną pianę tego tu nie ma napisane, ale za to jest w każdym przepisie ze słowem "biszkopt" :) więc trzeba myśleć :)

cytra 12 lat temu

to jakiś dziwaczny przepis na biszkopt orzechowy; klasyczny przepis na ten biszkopt to:250g zmielonych orzechów
150g cukru
8jaj
sok z całej cytryny /żadnej skórki!/
Wykonanie:
żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając sok z cytryny
białka ubić na sztywno /pod koniec ubijania można dodać łyżkę cukru/
połowę orzechów wymieszać z żóltkami i 3 łyżkami ubitej piany z białek, następnie wyłożyć resztę piany na masę żółtkową na towsypać pozostałe orzechy i całość delikatnie ale dokładnie wymiesać. Masę wylać dotortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i ubiec biszkopt w temp.175-180 stopni przez 55-60 min.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na kilka godzin ale najlepiej do następnego dnia.

tess_88 12 lat temu

Na 10 komentarzy 6 jest negatywnych. Czy Pani Sikoń jest "ponad to" i nie może zabrać
głosu i wyjasnić tym wszystkim zawiedzionym i narażonym na niepotrzebne koszty
paniom, w czym tkwi tajemnica JeJ kulinarnego kunsztu? Tym bardziej, że program
jest na okrąglo powtarzany i naraża coraz to nowe osoby na frustrację i złość?
Jest chyba jakiś "administrator" na tym forum i nie można w tak lekceważacy sposób
potraktować tylu pań, pozostawiając nasze pytania bez odpowiedzi.
Wg. mnie ciasto z tego przepisu nie może się udać, bo nie ma w nim nic , co powodowa-
łoby że biszkopt rośnie, ani napowietrzonych jaj ani proszku do pieczenia, stąd ciasto
w piekarniku "ani drgnie" Nie wierzę zadnej z tych pozytywnych opini.
Bardzo proszę COŚ ZROBIĆ Z TYM PROBLEMEM. p.s. Nie ma w slowniku slowa "ŁAKOĆ"

ania102 12 lat temu

Wczoraj przygotowałam wg,przepisu orzechy z cukrem i skórką i zostawiłam na noc.Dzisiaj dodałam jajka,wymieszałam i ciach do piekarnika.Biszkopt urósł do 2 cm i koniec.Mimo ,że miałam tortownice 20cm.Już podarowałam sobie robienie krem...
Prosiłabym P.Bożenę o radę co zrobiłam źle.

Maja Z. 12 lat temu

To prawda, ze biszkopt w ogole nie rosnie. Chcialam upiec tort na urodziny syna, ale pomimo ze wszystko bylo zgodnie z przepisem, to nic z tego nie wyszlo. Musialam biec do sklepu kupic gotowy tort. Wpedzilam sie tylko w koszty. Pierwszy i ostatni raz pieklam ciasto z przepisow Pani Sikon!

Królik Piątek 12 lat temu

Jak robicie polewę czekoladową?

jusia82 12 lat temu

biszkopt wyrósł piękny, wilgotny i przepyszny ale mam obiekcje co do kremu... konsystencja jak najbardziej poprawna ale jak dla mnie o wiele za słodki, po dwóch łyżeczkach miałam dość.

cayenne 12 lat temu

Mi też ładnie wyrósł i krem był gęsty, można go było kroić łyżką. Może to zależy od wielkości jajek? Albo zrobiłaś za rzadki syrop?

ewa ewa 12 lat temu

tort wyrasta bobrze jeśli jest pieczony krótko ale krem jest bardzo rzadki robiłam 3 razy i nie był konsystencji kremu

[quote Urszula_ napisał(a) 30.12.2010 14:04]
Mi też biszkopt w ogóle nie urósł, pomimo że wszystko było wykonane zgodnie z przepisem. Nawet tortownica była takich samych rozmiarów. Naprawdę jestem niemile zaskoczona. Myślę, że w programie użyto dodatkowo mąki lub proszku do pieczenia. Na samych orzechach nic nie wyrośnie.

Proszę o komentarz Panią Sikoń.
[/quote]

Urszula_ 12 lat temu

Mi też biszkopt w ogóle nie urósł, pomimo że wszystko było wykonane zgodnie z przepisem. Nawet tortownica była takich samych rozmiarów. Naprawdę jestem niemile zaskoczona. Myślę, że w programie użyto dodatkowo mąki lub proszku do pieczenia. Na samych orzechach nic nie wyrośnie.

Proszę o komentarz Panią Sikoń.

tess_88 12 lat temu

Ten przepis to jakieś nieporozumienie. Nie jestem nowicjuszką w pieczeniu tortów i naprawdę biszkopt z tego przepisu osiąga wysokość 2cm i jest twardy jak pumpernikiel.
Słowem popsułam sobie święta. Proponuję aby Pani Sikoń byla łaskawa zabrać głos w tej sprawie.

cayenne 12 lat temu

Rośnie, rośnie. Zwróćcie uwagę, że to przepis na malutką tortownicę. Robiłam tort na święta - przepyszny, chociaż masa bardzo pracochłonna.

Batman 12 lat temu

To prawda biszkopt nie rośnie.

Dotsterka 12 lat temu

Mimo że zwiększyłam proporcje biszkopt wyszedł wysokości naleśnika :(

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA