Pierniczki z puree ziemniaczanym
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 szklanka puree ziemniaczanego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z białej gryki
- 1 jajko
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego
- 2 łyżeczki mieszanki piernikowych przypraw
- 1 łyżka kakao lub karobu
- ¾ szklanki syropu daktylowego
- 5 łyżek ksylitolu
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnuszku rozgrzej syrop, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj. Dołóż tłuszcz i podgrzewaj nieustannie mieszając, aż do uzyskania jednolitego płynu. Suche składniki oraz puree ziemniaczane połącz, dodaj jajko, ostudzony słód z tłuszczem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dołóż odrobinę mąki. Uwaga! Ciasto powinno być dosyć miękkie i trudne w obróbce. Wówczas pierniczki są najsmaczniejsze. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia do grubości 5-8 mm. Piecz w temperaturze 165°C przez około 10-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W