Tataki z gęsi z puree z pieczonej pietruszki i marynowanego imbiru
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne, Dania z gęsiny
- Kaloryczność:
- 565 kcal.
Składniki:
- 60 g piersi gęsi
- 30 ml sosu sojowego
- 10 ml oliwy
- 15 g korzenia imbiru
- pół limonki
- 25 g trawy cytrynowej
- 75 g pietruszki
- 50 g ziemniaków
- 250 ml mleka
- 25 g marynowanego imbiru
- 50 g ogórka
- 20 g pestek melona
- 3 gałązki kolendry
- pół papryczki chilli
- 1 g pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi gęsi zamarynuj w sosie sojowym, oliwie, startym imbirze, startej skórce z limonki, posiekanej drobno trawie cytrynowej i pieprzu. Odstaw do lodówki na min. parę godzin.
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wrzuć na blaszce umytą wcześniej i posmarowaną oliwą pietruszkę i piecz ok 25 minut. Ziemniaki gotuj do miękkości, w mleku z dodatkiem soli, w razie potrzeby dodając wodę. Płyn z gotowania zachowaj. Zblenduj odcedzone ziemniaki, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i posiekany marynowany imbir, dolewając powoli mleko z gotowania, tak by zachować konsystencję puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi smaż po ok. 2 min z każdej strony (łącznie z bokami) na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i odstaw na deskę, aby odpoczęły.
Za pomocą obieraczki zrób plastry z ogórka, a następnie pokrój je w „zapałki”. Gęś pokrój w bardzo cienkie plastry pod lekkim kątem i wrzuć na rozgrzaną patelnię podlewając je pozostałą marynatą i smaż ok. 10 sekund, mieszając. Pamiętaj, że w środku muszą pozostać różowe. Na talerzu połóż puree, które w razie potrzeby możesz podgrzać na patelni z kroplą mleka, na nim ułóż mięso, dużo równomiernie pociętego ogórka, posiekaną kolendrę i sprażone pestki melona.
Tataki możesz przyrządzić właściwie z każdego mięsa, a ich smak będzie tym lepszy, im dłużej będziesz je marynować. Mogą to być nawet 2 lub 3 dni! Pestki melona możesz zamienić na jakiekolwiek inne, które akurat masz pod ręką.
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wrzuć na blaszce umytą wcześniej i posmarowaną oliwą pietruszkę i piecz ok 25 minut. Ziemniaki gotuj do miękkości, w mleku z dodatkiem soli, w razie potrzeby dodając wodę. Płyn z gotowania zachowaj. Zblenduj odcedzone ziemniaki, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i posiekany marynowany imbir, dolewając powoli mleko z gotowania, tak by zachować konsystencję puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi smaż po ok. 2 min z każdej strony (łącznie z bokami) na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i odstaw na deskę, aby odpoczęły.
Za pomocą obieraczki zrób plastry z ogórka, a następnie pokrój je w „zapałki”. Gęś pokrój w bardzo cienkie plastry pod lekkim kątem i wrzuć na rozgrzaną patelnię podlewając je pozostałą marynatą i smaż ok. 10 sekund, mieszając. Pamiętaj, że w środku muszą pozostać różowe. Na talerzu połóż puree, które w razie potrzeby możesz podgrzać na patelni z kroplą mleka, na nim ułóż mięso, dużo równomiernie pociętego ogórka, posiekaną kolendrę i sprażone pestki melona.
Tataki możesz przyrządzić właściwie z każdego mięsa, a ich smak będzie tym lepszy, im dłużej będziesz je marynować. Mogą to być nawet 2 lub 3 dni! Pestki melona możesz zamienić na jakiekolwiek inne, które akurat masz pod ręką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W