Tataki z gęsi z puree z pieczonej pietruszki i marynowanego imbiru

Tataki z gęsi z puree z pieczonej pietruszki i marynowanego imbiru
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne, Dania z gęsiny
Kaloryczność:
565 kcal.

Składniki:

  • 60 g piersi gęsi
  • 30 ml sosu sojowego
  • 10 ml oliwy
  • 15 g korzenia imbiru
  • pół limonki
  • 25 g trawy cytrynowej
  • 75 g pietruszki
  • 50 g ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 25 g marynowanego imbiru
  • 50 g ogórka
  • 20 g pestek melona
  • 3 gałązki kolendry
  • pół papryczki chilli
  • 1 g pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piersi gęsi zamarynuj w sosie sojowym, oliwie, startym imbirze, startej skórce z limonki, posiekanej drobno trawie cytrynowej i pieprzu. Odstaw do lodówki na min. parę godzin.
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wrzuć na blaszce umytą wcześniej i posmarowaną oliwą pietruszkę i piecz ok 25 minut. Ziemniaki gotuj do miękkości, w mleku z dodatkiem soli, w razie potrzeby dodając wodę. Płyn z gotowania zachowaj. Zblenduj odcedzone ziemniaki, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i posiekany marynowany imbir, dolewając powoli mleko z gotowania, tak by zachować konsystencję puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi smaż po ok. 2 min z każdej strony (łącznie z bokami) na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i odstaw na deskę, aby odpoczęły.
Za pomocą obieraczki zrób plastry z ogórka, a następnie pokrój je w „zapałki”. Gęś pokrój w bardzo cienkie plastry pod lekkim kątem i wrzuć na rozgrzaną patelnię podlewając je pozostałą marynatą i smaż ok. 10 sekund, mieszając. Pamiętaj, że w środku muszą pozostać różowe. Na talerzu połóż puree, które w razie potrzeby możesz podgrzać na patelni z kroplą mleka, na nim ułóż mięso, dużo równomiernie pociętego ogórka, posiekaną kolendrę i sprażone pestki melona.
Tataki możesz przyrządzić właściwie z każdego mięsa, a ich smak będzie tym lepszy, im dłużej będziesz je marynować. Mogą to być nawet 2 lub 3 dni! Pestki melona możesz zamienić na jakiekolwiek inne, które akurat masz pod ręką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA