Kurczak z warzywami, orzeszkami i ryżem

Kurczak z warzywami, orzeszkami i ryżem
Oceń przepis:
209 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw „pięć smaków”
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 50 g orzeszków nerkowca
  • ¼ zielonej papryki
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 1 marchew
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża szczypta chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Ponadto:
  • 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na podłużne paski, doprawiamy sosem sojowym, mieszanką przypraw, chili, miodem i koncentratem. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w julienne, paprykę kroimy w długie, cienkie paski, orzeszki drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na gorący kawałki kurczaka, po minucie smażenia dorzucamy marchew i podgrzewamy całość kolejne 4 minuty co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Dodajemy paprykę, kiełki i podlewamy całość odrobiną wody. W razie potrzeby doprawiamy solą i serwujemy z ryżem posypane orzeszkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA