Hot wings z glazurą i szczypiorkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka bez lotek
- 15 g soli
- mały pęczek szczypiorku
- 4 l oleju
Panierka:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g słodkiej papryki
Glazura:
- 150 ml sosu sojowego
- 100 ml wody
- 120 ml miodu
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sos sojowy podgrzewamy w rondelku z miodem i wodą. Redukujemy, aż powstanie emulsja, na koniec dodajemy chili i czosnek.
Skrzydełka z kurczaka kroimy na 2 elementy. Marynujemy w soli i odstawiamy na kilka godzin. Następnie oprószamy je w mące wymieszanej z papryką.
Rozgrzewamy olej we fryturze bądź garnku do 160 stopni i smażymy skrzydełka przez około 7 min., żeby mięso było ścięte przy kości. Następnie rozgrzewamy sos i wrzucamy skrzydełka tak, aby dokładnie je oblepił. Skrzydełka posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W