Hot wings z glazurą i szczypiorkiem

Hot wings z glazurą i szczypiorkiem
Oceń przepis:
225 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka bez lotek
  • 15 g soli
  • mały pęczek szczypiorku
  • 4 l oleju
Panierka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g słodkiej papryki
Glazura:
  • 150 ml sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 120 ml miodu
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sos sojowy podgrzewamy w rondelku z miodem i wodą. Redukujemy, aż powstanie emulsja, na koniec dodajemy chili i czosnek.

Skrzydełka z kurczaka kroimy na 2 elementy. Marynujemy w soli i odstawiamy na kilka godzin. Następnie oprószamy je w mące wymieszanej z papryką.

Rozgrzewamy olej we fryturze bądź garnku do 160 stopni i smażymy skrzydełka przez około 7 min., żeby mięso było ścięte przy kości. Następnie rozgrzewamy sos i wrzucamy skrzydełka tak, aby dokładnie je oblepił. Skrzydełka posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA