Pollo al chilindron

Pollo al chilindron
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 100 g jamon iberico
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 3 pomidory
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy sporą porcję oliwy w szerokim rondlu. Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na rumiano na oliwie.

Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski grubości ok. 5mm, czosnek kroimy w plasterki. Z rondla wyjmujemy zarumienionego kurczaka i wrzucamy do cebulę, czosnek, paprykę i listki laurowe.

Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i pozbywamy się twardych, zielonych części. Miksujemy blenderem. Możemy użyć pomidorów z puszki. Warzywa przyprawiamy mieloną papryką i jak już warzywa lekko zmiękną dolewamy do nich pulpę z pomidorów.

Do gotujących się warzyw wrzucamy kurczaka. Mieszamy całość delikatnie, dolewamy wino, odparowujemy na dużym ogniu. Następnie kroimy drobniej szynkę i dorzucamy ją do kurczaka. Podlewamy bulionem, zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy, aż kawałki kurczaka będą miękkie i dogotowane w środku. Najlepiej będzie smakować z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA