Paella valenciana

Paella valenciana
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 2 kawałki królika
  • 2 uda z kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • 400 g ryżu do paelli (odmiana o krótkim ziarnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów zmiksowanych
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego
  • szafran
  • 1 czubata łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, na gorącym tłuszczu układamy kawałki kurczaka i królika. Smażmy przez chwilę po czym solimy. Co jakiś czas mieszamy mięso, tak by z każdej strony ładnie się przyrumieniło. Potrwa to ok. 15-20 minut.

Dodajemy fasolę Jaś i zieloną fasolkę. Przesmażamy często mieszając, po ok. 5 minutach dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz mieloną paprykę. Mieszamy i po chwili wlewamy pomidory, znów mieszamy, zalewamy bulionem i dodajemy kilka nitek szafranu. Krótko razem gotujemy co jakiś czas mieszając.

Wsypujemy ryż i gotujemy całość ok. 20 minut, przez pierwsze 10 minut gaz powinien być większy, a na ostatnie 10 minut możemy go zmniejszyć. Pod koniec ponownie zwiększamy gaz, jeśli zależy nam, by paella się przypiekła i była bardziej chrupiąca. Przed podaniem odstawiamy ją na ok. 5 minut i serwujemy, najlepiej w naczyniu, w którym została przygotowana.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA