Żeberka smażone w głębokim tłuszczu i w miodowej glazurze z ostro- kwaśnym sosem

Żeberka w miodowej glazurze
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Żeberka

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych

przyprawa do żeberek:

  • łyżka chili
  • łyżka kurkumy
  • 1/2 łyzki imbir w proszku
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka kukurydziana

glazura:

sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj glazurę. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu tak, żeby glazura się powoli redukowała i zgęstniała.
Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.
Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.
Podawaj je z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA