Pieczone żeberka wieprzowe z sałatką z ogórków kiszonych

Pieczone żeberka wieprzowe z sałatką z ogórków kiszonych
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka , Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych tzw. organek
  • 60 g soli peklującej
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majeranku
4-5 ziemniaków grillowych
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 10 ząbków czosnku
700 g ogórków kiszonych
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • pieprz z młynka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, solimy i zawijamy w papier pergaminowy z rozmarynem i czosnkiem, a następnie zawijamy w folię aluminiową.

Żeberka dokładnie nacieramy solą peklówką i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie prószymy słodką papryką i majerankiem, układamy po 2 sztuki jedna na drugą, zawijamy w papier pergaminowy i wkładamy na blachę. Pieczemy w 120 stopniach C 5 godzin, razem z ziemniakami w folii.

Ogórki kiszone siekamy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy razem, dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Mieszamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA