Roladki ze schabu ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg śliwek
- 4 plastry schabu
- 150 g sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Śliwki myjemy, przekrawamy na ćwiartki. Czosnek kroimy w plastry. Na plastrze mięsa układamy kilka ćwiartek śliwki, trochę sera i listki tymianku, zwijamy dość ciasno i każdy z rulonów owijamy dodatkowo plastrami boczku. Układamy w formie lekko natłuszczonej oliwą. Na około roladek układamy pozostałe śliwki, czosnek i tymianek. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polewamy miodem i podlewamy bulionem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut. Podajemy gorące najlepiej z kluseczkami lub grzankami z ciemnego pieczywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W