Żeberka
Żeberka wieprzowe, baranie, jagnięce i wołowe najczęściej przygotowuje się w piekarniku: zarówno dusząc, jak i opiekając. Mięso należy obtoczyć w marynacie, aby było soczyste. Serwuje się je z ziemniakami, kaszami i surówkami ze świeżych warzyw. Pyszne są też żeberka z grilla, doskonała propozycja na lato. Na żeberkach można też ugotować sycącą i aromatyczną zupę, taką jak tradycyjna kwaśnica czy grochowa.
Żeberka pieczone
Przed wstawieniem żeberek do piekarnika należy je ugotować do miękkości w bulionie warzywnym. Następnie trzeba je ostudzić i obtoczyć w marynacie, np. miodowo-musztardowej. Przygotowuje się ją z dodatkiem soku z cytryny, oleju oraz soli i pieprzu. Doprawione mięso wstawia się do lodówki na co najmniej 3 godziny. Żeberka z piekarnika będą gotowe po około 30 minutach pieczenia w 180 stopniach. Najlepiej podawać je z ziemniakami i surówką. Żeberka barbecue to kolejne danie obiadowe dla wielbicieli mięsnych potraw. Do ich przyrządzenia potrzebne są: czosnek, przecier pomidorowy, miód, ocet winny, olej, słodka i ostra mielona papryka, sól oraz pieprz. Mięso należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Następną wariacją na temat wieprzowiny są żeberka w coli. Obtacza się je w marynacie przygotowanej z miodu, coli oraz przypraw: słodkiej papryki, ziół prowansalskich, pieprzu, chili i soli. Do mięsa dodaje się też musztardę francuską i czosnek. Przyrządzone z dodatkiem suszonych grzybów, białego wina wytrawnego, sosu sojowego i tymianku żeberka w kapuście kiszonej to kolejny pomysł na sycące danie obiadowe.