Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Musztarda:
  • szklanka namoczonej gorczycy
  • 50 ml octu winnego
  • szczypta soli
  • łyżka czerwonej wędzonej ostrej papryki
  • łyżeczka miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wywar. Do garnka włóż upieczoną włoszczyznę i czosnek. Dodaj wędzone uszy i żebra oraz przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i suszone grzyby. Wszystkie składnik zalej wodą i gotuj przez ok. 2-3 godziny.
Następnie odcedź wywar i przygotuj składniki na grochówkę. Ugotowane warzywa z wywaru pokrój w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu. Surowe ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Na koniec dodaj groch. Zupę gotuj przez 40 minut.
Na koniec do gotowej zupy zetrzyj ząbek czosnku i dodaj świeży majeranek. Idealnym dodatkiem do grochówki będą gotowane żeberka z domową musztardą. Gorczycę zmiksuj. Dodaj paprykę, ocet, miód i sól. Całość zmiksuj raz jeszcze, żeby wszystkie składniki się połączyły. Domową musztardę podawaj jako dodatek do żeberek. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA