Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 5)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • (na 2 bochenki po około 600 g)
  • Zakwas:
  • 1 łyżka startera zakwasu
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 ml wody
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g czerstwego podpieczonego w piekarniku pieczywa na zakwasie
  • 300 ml wody
Ciasto właściwe:
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • namoczony czerstwy chleb
  • namoczone ziarna słonecznika

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zakwas - 1 dzień przed pieczeniem

Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ziarna słonecznika oraz pokruszone kawałki chleba zalać wodą i również odstawić.

 

Ciasto właściwe - dzień pieczenia

Zakwas wymieszać z namoczonymi ziarnami i pieczywem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin.

Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem keksówkę  długości 25 cm. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do foremki i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na  2-3 godziny do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Foremkę wstawić do piekarnika, zaparować i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę.

Wyjąć chleb z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia aby odparował.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA