Chleb pszenny codzienny

Chleb pszenny codzienny
Oceń przepis:
725 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.

Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. 

Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek.

Chleb ułożyć na oprószonej mąką płaskiej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz. 

Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.

Ciasto naciąć u góry, wstawić blachy do piekarnika.

Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec około 45-50 minut.

Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA