Kotlety mielone z makreli

Kotlety mielone z makreli
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg świeżej makreli
  • 2 małe białe cebule
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • ok. 1 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • papryka wędzona do smaku
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • ½ kg ziemniaków
Surówka z buraka:
  • 2 duże czerwone buraki
  • 3 średnie, twarde ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół pęczka świeżego koperku
  • olej lniany

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oczyszczoną makrelę wyfiletować. Pozbyć się ości wycinając je w kształt litery V.

Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki zalać zimną wodą i odstawić aż zmięknie.

Cebule pokroić w bardzo drobną kostkę i delikatnie posolić.

Makrelę zmielić jednokrotnie na drobnych oczkach razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać surowe jajko, sól pieprz paprykę wędzoną i pokrojoną drobno cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt kleiste dodać odrobinę zimnej wody.

Kotlety formować na nieduże wałki i spłaszczyć dwustronnie. Przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Kotlety smażyć na dość dużej ilości oleju rzepakowego. Usmażone kotlety wstawić na blaszkę do rozgrzanego do 120 stopni C piekarnika, tam sobie dojdą.

Buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku (duże buraki piec w temperaturze około 200 st. C przez 1 h - do miękkości). Można skorzystać również już z u gotowanych buraków, dostępnych w sklepach. Ostudzone buraki, ogórki i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Polać olejem lnianym i dokładnie wymieszać. Dodać koperek. Można dodać odrobinę pieprzu. Z solą uważnie, ogórki mogą być już wystarczająco słone.

Kotlety z makreli serwować z gotowanymi ziemniakami i surówką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA