Rogale maślane z makiem

Rogale maślane z makiem
Oceń przepis:
380 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 400-450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • mleko do namoczenia
  • mak, siemię lniane, sezam, kaszka kukurydziana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku.

Dodać mąkę i roztrzepane jajka z żółtkami. Wymieszać na jednolitą masę.

Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 1,5 godziny).

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x15 cm. Pokroić na trójkąty. Każdy zwinąć, zaczynając od szerokiej podstawy trójkąta.

Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie, a następnie w ziarnach. 

Ułożyć na blaszce do pieczenia. 

Odstawić na około 1 godzinę do drugiego wyrastania, czyli garowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200º C. Wsadzić blachę do piekarnika, zaparować i piec ok. 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA