Kurczak curry

Kurczak curry
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • Przyprawa curry:
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka uprażonego ziarna kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka uprażonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kozieradki mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
4 piersi z kurczaka
  • 200 g maślanki lub jogurtu
  • 1 łyżka stołowa przyprawy curry
  • 100 g rodzynków
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 50 g migdałów w płatkach
  • miód

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przyprawy curry ucieramy w moździerzu na pył.

Piersi kurczaka nakłuwamy widelcem i marynujemy w maślance doprawionej curry przez noc. Gotowe piersi ocieramy z zalewy i nacieramy kolejną porcją curry i soli. Mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej i pieczemy w 250 stopniach C przez 15 min.

Migdały prażymy w 200 stopniach C przez 8 min.
Rodzynki gotujemy w soku pomarańczowym do odparowania.

Gotowe piersi polewamy miodem i posypujemy prażonymi migdałami, gotowanymi rodzynkami i dekorujemy cząstkami pomarańczy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA