Chleb na zakwasie

Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Zakwas
- 100 ml wody
- 100 g mąki żytniej
Chleb
- 4 łyżki zakwasu
- 1/5 kg mąki żytniej razowej
- 1/5 kg mąki pszennej (typ 500)
- 400 ml ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Komentarze
Kasiakalkol 7 lat temu
Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.
Kasiakalkol 7 lat temu
Widać, że masz spore doświadczenie. Piękny wyszedł Emotikon grin .Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek . pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!
tharkan 11 lat temu
Zastosowałem podane proporcje i wyszło mi strasznie twarde ciasto (w porównaniu do tego na filmie).
Kitty22 11 lat temu
Właśnie upiekłam chleb wg tego przepisu i wyszedł świetny!! A dodam, że to mój pierwszy chlebek :)
mercedes 11 lat temu
Bardzo ciekawy przepis:) Chcialbym wypróbować tylko jak długo ten zakwas ma się robic??? Pozdrawiam
monikha 11 lat temu
zrobilam ten chleb, no i chodzi o pół kg mąki żytniej i pół kg mąki pszennej,wyszedł smaczny, ale za mało dodalam soli więc mysle że łyżka będzie ok, piec ok godziny
benk 11 lat temu
W przepisie pod filmikiem jest 1/5 kg czyli 200g tez zwrócilem na to uwagę że coś tu nie gra.
mankala 11 lat temu
Witam,
mam wielką ochote upiec powyższy chleb, ale jest tu pewna nieścisłość pomiędzy "filmem" a przepisem zamieszczonym poniżej:)
W filmie jest mowa o dodawaniu po kilogramie mąki pszennej i kilogramie mąki żytniej razowe, natomiast w przepisie umieszczonym pod filmem piszecie Państwo że potrzeba po półtora kilograma każdej z mąki:)
Prosze o sprostowanie:) dziekuje z góry i pozdrawiam asia
olaer 11 lat temu
Chleb na zakwasie przedstawiony w tym przepisie powinno się piec około 1,5h. Sprawdziłam powyższy przepis wideo na domowy chleb i polecam ten sposób pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st i kładziemy ciasto na samym spodzie.
W temp. 220 st. chleb powinien się piec 15 min.
Zmniejszamy temperaturę do 190 st i pieczemy około 70-80 min w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć chleb wypieczony.
Dla mnie to najlepszy przepis na chleb na zakwasie. Rodzina, goście będą zachwyceni jedząc taki tradycyjny chlebek.
azalka 12 lat temu
ale ile czasu??piec ten chleb??
loveme84 7 lat temu
Coś nie tak jest z tym przepisem ;/ Użyłam proporcji bazując na książce - 400ml wody i 500g mąki żytniej + 500g mąki pszennej i wyszło mi bardzo ciężkie ciasto trudne do wyrobienia - nie taka paćka jak na filmie. Zobaczymy czy jutro wyrosnie ale nie wróży to nic dobrego:(