Krem dyniowo-pomarańczowy

Krem dyniowo-pomarańczowy
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ćwierć szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki prażonego słonecznika

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło i podsmaż posiekaną drobno cebulę.
Dodaj utarty imbir, a następnie dynię pokrojoną w drobne kawałki. Chwilę podsmażaj całość, a następnie zalej przygotowanym wcześniej wywarem z jarzyn, dodaj pomidory pokrojone w łódeczki i gotuj 15 minut.
Na koniec dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, sok z pomarańczy, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj.
Zmiksuj na krem, dodaj skórkę z pomarańczy i - jeśli zupa będzie za mało kwaśna - dodaj soku z cytryny.
Podawaj zupę udekorowaną prażonym słonecznikiem i plastrem pomarańczy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA