Marynowany sandacz z sosem musztardowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 filety z sandacza ze skórą
- marynata:
- 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki kopru włoskiego
- łyżka suszonej skórki z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki
- sos musztardowy:
- 2 żółtka
- 2 łyżki musztardy
- 20 ml białego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- duża szczypta kopru włoskiego
- łyżka świeżego koperku
- sól
- sos ostro-słodki:
- papryczka chili
- sok z limonki
- łyżka cukru pudru
- 1/4 szklanki sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszaj w misce. Filety sandacza dokładnie natrzyj. Rybę włóż do naczynia skórą do dołu. Naczynie przykryj folią spożywczą. Rybę dociśnij deską z obciążeniem i wstaw do lodówki minimum na dobę. Przygotuj dodatki. W misce utrzyj żółtka. Dodaj musztardę, białe wino, miód i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw koprem włoskim, solą i świeżym posiekanym koperkiem. Zrób ostro-słodki sos. W misce wymieszaj sok z limonki z łyżką cukru pudru. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zamarynowany filet sandacza oczyść z nadmiaru marynaty i pokrój w cienkie plastry, ale bez skóry. Na talerzu ułóż plastry sandacza i podawaj je z sosami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W