Popcorn na wieczór filmowy

Popcorn na wieczór filmowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Donal Skehan

Seria kulinarna:
Rodzinne Święta Donala (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 250 g popcornu do prażenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Popcorn o smaku pikantnych skrzydełek Buffalo:
  • 100 g pancetty pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
  • 30 g masła
  • duża szczypta soli morskiej
  • 40 g cukru
  • 1 ½ łyżki ostrego sosu chili
  • szczypta sody oczyszczonej
Popcorn o smaku malin z białą czekoladą:
  • 20 g masła
  • 50 g startej białej czekolady
  • 15 g liofilizowanych malin (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem umieść kilka ziaren popcornu  oraz łyżkę oleju, zakryj pokrywką i wstaw na spory ogień. Gdy ziarna zaczną pękać, wsyp równą warstwą pozostały popcorn. Przykryj, wstrząśnij garnkiem, by ziarna pokryły się równo olejem.

Zdejmij z ognia na 30 sekund, po czym wstaw z powrotem i podgrzewaj, aż ziarna zaczną strzelać. Delikatnie wstrząśnij i  zostaw szczelinę pomiędzy pokrywką a brzegiem garnka, by para miała ujście. Gdy ziarna przestaną pękać, przełóż gotowy popcorn do dwóch misek.

Podsmaż paseczki pancetty na średnim ogniu, aż będą naprawdę chrupiące. W osobnym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło, dodaj sól, cukier, ostry sos i sodę oczyszczoną, podgrzej przez chwilę, aż zacznie bulgotać. Do jednej z misek z popcornem wrzuć podsmażoną pancettę, dodaj nieco wytopionego z niej tłuszczu, wlej stopione pikantne masło, wymieszaj dobrze, wstrząsając miską. Podawaj jak najszybciej, gdy popcorn jest jeszcze ciepły.

Popcorn w drugiej misce polej stopionym masłem, wsyp startą czekoladę i liofilizowane maliny, wymieszaj i odstaw przed podaniem do całkowitego wystygnięcia.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA