Krem z ziemniaków z pieczonym czosnkiem

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 5 główek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 500 g ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu
- 2 litry ulubionego wywaru
- 200 ml białego wina
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki mascarpone
- ½ gruszki
- kilka gałązek rozmarynu
- 100 g startego cheddara
- łyżka masła
- sok i zest z cytryny
- sól
- pieprz
Do podania:
odrobina posiekanego szczypiorku
- kilka łyżek tartego sera cheddar
- podsmażone plastry wędzonego surowego boczku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Główkom czosnku odcinamy końcówki, polewamy oliwą, posypujemy solą, zawijamy w folię i pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.
Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę i pora. Następnie dodajemy ziemniaki i rozmaryn. Smażymy, aż złapią rumiany kolor. Następnie dodajemy wino i deglasujemy patelnię.
Gdy płyn się zredukuje, dodajemy upieczone, wyciśnięte ząbki czosnku, kawałki gruszki i wywar. Całość gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i cheddar. Całość blendujemy na aksamitny krem.
Na końcu zupę doprawiamy cytryną, solą, pieprzem i ewentaulnie odrobiną musztardy. Podajemy z chipsem z boczku, drobno posiekanym szczypiorkiem i tartym cheddarem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź