Garnek muli z bekonem na cydrze
Oceń przepis:
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg omułków (nieoczyszczonych)
- 6 plastrów wędzonego bekonu
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 150 ml wytrawnego cydru
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bekon pokrój na paski lub w kostkę. Smaż na oliwie z oliwek przez 2 minuty.
Wyjmij bekon z patelni i do tej oliwy dodaj ok. 150 ml wytrawnego cydru, wyciśnięty ząbek czosnku i jeszcze więcej oliwy. Jak dostanie temperatury dodaj muszle.
Po około 4 minutach wyjmij muszle, a do sosu dodaj pół szklanki kremówki.
Po jakiejś minucie dodaj do sosu posiekany estragon i pietruszkę, dopraw pieprzem.
Muszle połącz z sosem i posyp bekonem i posiekaną resztką pietruszki i estragonem.
Energicznie potrząśnij garnkiem kilkakrotnie, aby składniki się wymieszały i podaj na stół ze świeżą bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W