Garnek muli z bekonem na cydrze

Garnek muli z bekonem na cydrze
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg omułków (nieoczyszczonych)
  • 6 plastrów wędzonego bekonu
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 150 ml wytrawnego cydru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bekon pokrój na paski lub w kostkę. Smaż na oliwie z oliwek przez 2 minuty.

Wyjmij bekon z patelni i do tej oliwy dodaj ok. 150 ml wytrawnego cydru, wyciśnięty ząbek czosnku i jeszcze więcej oliwy. Jak dostanie temperatury dodaj muszle.

Po około 4 minutach wyjmij muszle, a do sosu dodaj pół szklanki kremówki.

Po jakiejś minucie dodaj do sosu posiekany estragon i pietruszkę, dopraw pieprzem.

Muszle połącz z sosem i posyp bekonem i posiekaną resztką pietruszki i estragonem.

Energicznie potrząśnij garnkiem kilkakrotnie, aby składniki się wymieszały i podaj na stół ze świeżą bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA