Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z owocami morza
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, pokrojoną kiełbasę i kawałki piersi z kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem.
Gdy wszystko się przyrumieni dodaj owoce morza. Po chwili wsyp ryż i lekko przemieszaj składniki.
Wyrównaj powierzchnię składników, zalej je winem, bulionem tak żeby powierzchnia płynu była 2 cm. nad powierzchnią ryżu i warzyw. Na wierzch ułóż krewetki i małże. Naczynie przykryj folią aluminiową i pozostaw na małym ogniu na 20 minut. Ryż powinien być lekko twardy. Paelle tuż przed podaniem posyp posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA