Turron z Alicante

Turron z Alicante
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 300 g miodu akacjowego
  • 250 g cukru (200 g i 50 g)
  • 50 g białka/ 1 i ⅓ białka
  • 500 g migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania z miodu i 200 g cukru syropu (o tem. 145 stopni C.)
W międzyczasie zacznij ubijać białko z 50 g cukru. Do ubitego białka dolej cienkim strumieniem gorący syrop i po wymieszaniu ubijaj nadal, do schłodzenia ubitych białek. Następnie do ubitych białek dodaj prażone migdały.
Składniki razem wymieszaj, przełóż do foremki i odstaw na co najmniej kilka godzin, żeby masa dobrze zastygła.
Po wyjęciu z formy, turron pokrój i przełóż na talerzyk. Za pomocą palnika gazowego, skarmelizuj turron po bokach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA