Jaglane kluseczki z sosem truskawkowym

Jaglane kluseczki z sosem truskawkowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • skrobia ziemniaczana (¼ objętości kaszy jaglanej)
  • mus ze świeżych truskawek
  • odrobina masła klarowanego
  • mielone migdały z dodatkiem cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na krem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Uformuj kluski a’la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi.
Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA