Curry z jackfruita
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
 - Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 6)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania wegańskie
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia tajska
 
Składniki:
- 400 g ugotowanego młodego jackfruita lub zielonego z puszki (nie ze słodkiej zalewy!)
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 szalotki
 - 2 cm imbiru
 - 1 trawa cytrynowa
 - 2 liście kaffiru
 - 1 - 2 łyżki oleju
 
kilka gałązek kolendry
- kilka wąsów szczypioru
 - ½ łyżeczki prażonego chili
 - ½ łyżeczki soli
 - ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 - 2 - 4 łyżki sosu sojowego
 
Do podania:
- liście kolendry
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek, imbir, szalotkę, trawę cytrynową i liście kaffiru posiekać. Na dnie patelni lekko rozgrzać olej i dodać wszystkie produkty, smażyć 1 minutę do momentu, aż zaczną pachnieć. Następnie zsunąć do blendera i zmiksować na pastę z kolendrą, szczypiorem, chili, solą i cukrem. Na koniec dodać sos sojowy
Kiedy pasta jest gotowa na dnie tej samej patelni rozgrzać małą ilość oleju i dodać jackfruita. Smażyć przez 2 - 3 minuty po czym dodać pastę i szybko wymieszać. Dusić ostatnich kilka minut, na koniec posiekać kolendrę i część wsypać do curry, a resztą posypać. Podawać z ryżem jaśminowym lub sticki rice.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W