Zupa Tom Kha
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 6 cm galangalu albo 3 cm imbiru
- 5 łodyg trawy cytrynowej
- 2 puszki mleczka kokosowego / 800 ml
300 g boczniaków
- 2 puszki mleczka kokosowego / 800 ml
1–2 papryczki chili, pozbawione pestek
- 1 szalotka
- 2 pomidory
- 8 liści kaffiru, suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 1–2 limonek
- 1 pęczek kolendry
Do podania: ćwiartki limonki, kilka plasterków chili, opcjonalnie ugotowany ryż obok zupy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Imbir obrać za pomocą małej łyżeczki, a następnie posiekać. Trawę cytrynową obrać z wierzchniej, twardej warstwy, następnie rozbić tępą krawędzią noża i pokroić na cienkie plasterki, mniej więcej 1–2 mm. Tak przygotowane składniki wrzucić do garnka, wlać pierwsze 2 puszki mleczka kokosowego i podgrzewać na średnim ogniu. Tak, potem będą potrzebne 2 kolejne puszki.
W tym czasie boczniaki oczyścić i pokroić na grube paski. Kiedy mleczko kokosowe w garnku zacznie się lekko gotować, dodać boczniaki, kolejne dwie puszki mleczka i dalej podgrzewać.
Papryczki chili pokroić w cienkie plasterki, szalotkę na cienkie półplasterki, a pomidory na ósemki. Gdy zupa w garnku zacznie się lekko gotować, dodać wszystkie pozostałe składniki poza limonką i gotować całość pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15–20 minut. Zupa przez cały ten czas powinna delikatnie bulgotać, a nie intensywnie się gotować i pienić.
Po upływie tego czasu, gdy aromaty odpowiednią się rozprowadzą, a boczniaki będą miękkie i nasączone kokosowym wywarem, skosztować zupy i doprawić ją do smaku sokiem z limonki oraz w razie potrzeby większą ilością soli. Powinna być delikatnie słodka i tylko lekko kwaśna, dlatego sok z limonki należy dodawać stopniowo. Kiedy tom kha będzie miała odpowiedni smak, posiekać kolendrę, wsypać do zupy i zamieszać.
Na koniec zupę rozlać do misek, dla chętnych na stole można postawić dodatkowe ćwiartki limonki oraz plasterki chili. Jeśli chcecie, żeby zupa wystarczyła za cały obiad, podajcie ją z ugotowanym ryżem.
W tym czasie boczniaki oczyścić i pokroić na grube paski. Kiedy mleczko kokosowe w garnku zacznie się lekko gotować, dodać boczniaki, kolejne dwie puszki mleczka i dalej podgrzewać.
Papryczki chili pokroić w cienkie plasterki, szalotkę na cienkie półplasterki, a pomidory na ósemki. Gdy zupa w garnku zacznie się lekko gotować, dodać wszystkie pozostałe składniki poza limonką i gotować całość pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15–20 minut. Zupa przez cały ten czas powinna delikatnie bulgotać, a nie intensywnie się gotować i pienić.
Po upływie tego czasu, gdy aromaty odpowiednią się rozprowadzą, a boczniaki będą miękkie i nasączone kokosowym wywarem, skosztować zupy i doprawić ją do smaku sokiem z limonki oraz w razie potrzeby większą ilością soli. Powinna być delikatnie słodka i tylko lekko kwaśna, dlatego sok z limonki należy dodawać stopniowo. Kiedy tom kha będzie miała odpowiedni smak, posiekać kolendrę, wsypać do zupy i zamieszać.
Na koniec zupę rozlać do misek, dla chętnych na stole można postawić dodatkowe ćwiartki limonki oraz plasterki chili. Jeśli chcecie, żeby zupa wystarczyła za cały obiad, podajcie ją z ugotowanym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia tajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W