Wege curry Jakubiaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- kostka smażonego lub świeżego tofu
- ½ puszki owoców chlebowca lub kilka kawałków świeżego
- 500 ml gęstego mleczka kokosowego
- garść pokrojonych pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej kolendry
- Pasta curry:
- 2 cebulki szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili czerwone
- trochę liści pandamu mrożonego lub sporo kolendry
- 2 trawy cytrynowe
- kawałek korzenia galangalu lub imbiru
- 5 liści kaffiru
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od pasty. Cebulki, czosnek, papryczki i liście wrzuć do miksera i dodaj olej. Zmiksuj na pastę. Możesz też je utrzeć w moździerzu.
Trawę, kaffir i galangl drobno posiekaj i przesmaż na oleju w woku. Dodaj pastę i smaż, aż uzyskasz intensywny aromat.
Do przesmażonej pasty dodaj pokrojone tofu, chlebowiec i wlej mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Na końcu połącz z pomidorkami i kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gulasze
Kuchnia tajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W