Gulasz z czerwonych warzyw i piersi z kurczaka

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 3 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 50 g namoczonej soczewicy czerwonej
- 1 pierś z kurczaka (możesz też użyć indyka)
- ser bułgarski np. sirene lub ser feta
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę mocz w gorącej wodzie minimum 30 min przed gotowaniem. Dzięki temu skrócisz czas gotowania i po jedzeniu nie będzie Ci towarzyszyło uczucie ciężkości.
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. W garnku na łyżce oliwy z oliwek duś cebulę z papryką przez kilka minut. Dodaj pomidory, duś kolejne kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj soczewicę, wymieszaj z resztą składników tak by wchłonęła smak i zapach potrawy.
Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki, dodaj do garnka z warzywami, wymieszaj całość. Do dania dodaj wino, wymieszaj ponownie, gotuj kilka minut.
Przełóż porcję gulaszu na talerz, pokrusz trochę sera na wierzchu i dodaj posiekaną nać pietruszki.
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. W garnku na łyżce oliwy z oliwek duś cebulę z papryką przez kilka minut. Dodaj pomidory, duś kolejne kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj soczewicę, wymieszaj z resztą składników tak by wchłonęła smak i zapach potrawy.
Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki, dodaj do garnka z warzywami, wymieszaj całość. Do dania dodaj wino, wymieszaj ponownie, gotuj kilka minut.
Przełóż porcję gulaszu na talerz, pokrusz trochę sera na wierzchu i dodaj posiekaną nać pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gulasze
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W