Węgierska zupa rybna
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
 - David w Europie 5 (odc. 10)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Zupy
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia węgierska
 
Składniki:
- Wywar rybny:
 - 1 główka karpia
 - 2 dzwonki karpia
 - pół cytryny ekologicznej
 - pół cebuli
 - 2 ząbki czosnku
 
Warzywa:
- puszka pomidorów pelatti lub 4 świeże pomidory
 - 2 papryki czerwone lub żółte
 - pół łyżeczki nasion kolendry
 - pół łyżeczki kuminu
 - łyżka oliwy z oliwek
 - łyżka suszonej papryki
 - 1 mała suszona, ostra papryczka
 - pół cytryny
 - 1 filet z sandacza (bez skóry)
 - kawałek fileta z suma (bez skóry)
 - łyżka posiekanego szczypiorku
 - sól
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Wszystkie składniki na wywar przełóż do garnka, zalej je wodą (woda powinna je przykryć), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min. Odstaw na 15 min tak, by smaki się przegryzły. Po tym czasie odcedź przez drobne sito, aby uzyskać czysty wywar. 
Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
					Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zupy
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W