Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • (opcjonalnie pul biber lub łyżeczka ostrej papryki)
  • duża szczypta mielonego kminku i kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy i odsączamy na sicie, marchew i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry przesmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, jak tylko cebula zmięknie i zrobi się szklista, dorzucamy marchew i ziemniaki.

Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy całość gorącym bulionem lub wodą, przykrywamy i gotujemy ok. 30-40 min. Soczewica powinna zmięknąć i się lekko rozpadać. Dodajemy przyprawy, miksujemy całość blenderem i serwujemy posypane pul biber lub ostrą papryką, skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA