Adana kebab

Adana kebab
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
2

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny (raz zmielonej na grubym sitku)
  • 1 suszona chili
  • 2 świeże, zielone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
Sałatka z cebuli:
  • 2 czerwone cebule
  • 1,5 łyżeczki sumaku
  • 1 pęczek pietruszki
  • oliwa
  • sól
Do podania:
  • Chlebek typu lawasz, pita, etc.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszona papryczkę kroimy drobniej, zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i odstawiamy. Pozostałe papryki kroimy w podobnej wielkości kostkę, a czosnek w plasterki. Układamy wszystko na desce, szatkujemy jeszcze raz razem, następnie dodajemy mięso. Ponownie szatkujemy, tym razem łącząc papryki z mięsem. Robimy to do czasu, aż składniki będą ze sobą dobrze połączone.

Dzielimy na 4 porcje, sklejamy je w kulki. Następnie nadziewamy je na najlepiej płaskie patyczki i delikatnie dociskamy na całej długości, zostawiamy po 1-2 cm na końcach patyczka bez mięsa. Uciskamy mięso i formujemy na podłużny, płaski kotlet.

Nagrzewamy patelnię grillową do najwyższej temperatury, układamy shish kebab tak, by mięso nie dotykało powierzchni patelni. Patyczki powinny być na tyle długie, by opierać się na rantach patelni.

W czasie, gdy kebaby będą się piekły, przygotowujemy prostą sałatkę z cebuli i sumaku. Cebulę kroimy w półplasterki, dodajemy do niej sporą ilość soli (ok. ½ łyżeczki) i ugniatamy cebulę tak, by lekko zmiękła i puściła sok. Następnie dodajemy do niej poszatkowaną nać pietruszki, skrapiamy całość oliwą i obsypujemy sumakiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.

Kebaby co jakiś czas obracamy nad patelnią i jak tylko zauważymy, że ładnie się dopiekły, możemy serwować, pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut. Mięso powinno pozostać soczyste, a nie wysuszone.

Na przygotowane pieczywo nakładamy sałatkę z cebuli, ściągamy na to mięso z patyczka, zawijamy w pieczywo i jemy!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA