Kebab w lawaszu

Kebab w lawaszu
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 4 kg mięsa mielonego wołowego (łopatka/rozbratel/kark) min. 20% łoju, 80% mięsa
  • 1 kg udźca baraniego
Marynata sucha:
  • 50 g soli
  • 15 g pieprzu czarnego
  • 10 g kminu rzymskiego
  • 15 g czosnku granulowanego
  • 30 g papryki słodkiej
  • 5 g ziaren kolendry, zmiksowanych
  • 10 g cynamonu mielonego
  • 5 g gałki muszkatołowej
Lawasz:
  • 1 kg mąki pszennej 500
  • 15 g soli
  • 70 g drożdży
  • 15 g cukru
  • 400 ml ciepłej wody
Sos jogurtowy:
  • 1 l gęstego jogurtu
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g mięty
  • 50 g dymki
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 g cukru
  • 15 g soli
  • 5 g pieprzu czarnego
Sos paprykowy:
  • 400 g sambalu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 10 g soli
  • 200 g pulpy pomidorowej
  • 5 g pieprzu
  • 100 g cebuli białej posiekanej w drobną kostkę
  • 70 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
  • kilka pomidorów
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • czerwona cebula

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie mieszamy z przyprawami marynaty. Baraninę kroimy w bardzo cienkie plastry (2-3 mm) w poprzek włókien. Następnie całość nacieramy mieszanką przypraw.

Nabijamy mięso mielone na ruszt, przekładając co kilka warstw jagnięciną. Całość zawijamy w folię stretch i chłodzimy. 

Rozgrzewamy rożen do kebabu (można też upiec mięso w dobrze rozgrzanym piekarniku, na rożnie). Grillujemy mięso na średnim ogniu tak, żeby się równomiernie skarmelizowało.

Przygotowujemy lawasz. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kwadrans, żeby rozczyn zaczął pracować. Następnie łączymy mąkę z solą i rozczynem i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i układamy w misce, przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

Z gotowego ciasta formujemy kulki ok. 70 g i odstawiamy na chwilę, żeby urosły. Wyrośnięte kulki wałkujemy bardzo cienko. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy placki na 30 sekund każdej strony.

Robimy sos miętowy. Wszystkie składniki miksujemy z 100 g jogurtu, robimy bazę. Następnie bazę wkręcamy powoli do reszty jogurtu. Sos jest fit, ale można go wzbogacić o ukochany majonez. Wtedy na 0,7 litra jogurtu dodajemy 0,3 l majonezu.

Robimy sos paprykowy. Sambal łączymy z pulpą pomidorową, czosnkiem, octem i przyprawami. Całość miksujemy blenderem.  Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wkręcamy oliwę.

Odkrawamy kawałki mięsa upieczonego na ruszcie (pierwszą warstwę można po ok. 30 minutach, gdy się skarmelizuje). Mięso serwujemy w lawaszu z dodatkiem sosów, pokrojonych w plasterki pomidorów, czerwonej cebuli i listków sałaty rzymskiej.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA