Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy

Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się chrupkie i złociste lub przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do momentu, aż staną się chrupiące.
Pokrój paprykę i pomidory w kostkę.
Paprykę smaż na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, dodaj pomidory i gotuj całość na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
Dodaj pieprz cayenne, posiekaną łodygę czosnku, dopraw do smaku solą i wbij 4 jaja.
Całość przykryj pokrywą i gotuj do momentu ścięcia się jajek.
Danie zdejmij z ognia i podawaj wraz z pitą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA