Polędwiczki wieprzowe z ciecierzycą i sosem wiśniowym

Polędwiczki wieprzowe z ciecierzycą i sosem wiśniowym
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczki czyścimy z błon i kroimy na ok. 1,5 cm plastry, lekko spłaszczamy i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzewamy czubatą łyżkę masła w rondelku i od razu wrzucamy do niego 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, oraz rozmaryn. Krótko podsmażamy, dodajemy wiśnie i zalewamy winem. Gotujemy, aż część płynu odparuje.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy odsączona ciecierzycę. Przesmażamy podrzucając kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, papryka, fenkułem i tymiankiem, co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni, tak by ciecierzyca się przyrumieniła, ale nie spaliła, w sumie przesmażamy ją ok. 15 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ząbki czosnku w łupinkach, przekładamy polędwiczki i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty, aż się lekko zarumienią, i ściągamy z patelni. Nie powinny być dosmażone całkowicie w środku.

Z rondelka z sosem wyciągamy wiśnie i rozmaryn i stopniowo dodajemy po kawałku bardzo zimnego masła. Mieszamy rózgą, aż masło zupełnie się rozpuści i dodajemy kolejny kawałek. Do sosu przekładamy wiśnie i polędwiczki, podgrzewamy całość ok. 4 minut i serwujemy.

Na talerzu układamy porcję ciecierzycy, posypujemy ją poszatkowaną kolendrą i układamy obok kawałki polędwiczek polewając sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA