Pieczone skórki z ziemniaków z dipem z naci marchewki

Pieczone skórki z ziemniaków z dipem z naci marchewki
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa
Dip:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy, suszymy i obieramy dość grubo. Skórki przekładamy do miski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po tym czasie możemy zwiększyć temperaturę, by skórki mocniej przyrumienić.

Myjemy nać marchewki, przekładamy wraz z orzechami i czosnkiem do malaksera, doprawiamy solą, podlewamy oliwą i miksujemy na gęstą pastę. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny i miksujemy. Podajemy schłodzony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA