Ser halloumi z chili, miodem i orzeszkami

Ser halloumi z chili, miodem i orzeszkami
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 4 łyżki migdałów obranych ze skórki
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 8 łyżek miodu
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • oliwa
  • sól
  • duża szczypta wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser haloumi kroimy na plastry o grubości ok. 7 mm, przyprawiamy z obu stron solą, płatkami chili i wędzoną papryką. Orzechy kroimy trochę drobniej, z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy go z miodem za pomocą mieszadła ze sprężynką.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wrzucamy na nią orzechy i prażymy, aż lekko zbrązowieją, lekko podrzucając całość na patelni.
Rozgrzewamy patelnie grillową, skrapiamy ją oliwą i jak już będzie bardzo gorąca układamy na niej plastry sera. Grillujemy do czasu, aż ser lekko zbrązowieje i da się bez problemu odczepić od patelni, przewracamy go na drugą stronę i grillujemy ok. 2 minut.
W tym czasie do prażących się orzechów dolewamy miód z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy gaz i podgrzewamy, aż całość zgęstnieje, a orzeszki dobrze pokryją się miodem.
Plastry sera pokrywamy warstwą orzeszków i serwujemy od razu póki gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA