Totopos i nachos

Totopos i nachos
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40

Składniki:

  • totopos:
  • 10 szt. tortilli kukurydzianych
  • olej
nachos:
  • totopos zrobione ze składników powyżej
  • ok. 150 g sera manchego lub cheddar
  • 2-3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika
  • ½ czerwonej papryki słodkiej
  • sól
Do podania:
  • świeża kolendra, guacamole,, pico de gallo etc.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy totopos, kroimy tortille w trójkąty i na dobrze rozgrzanym oleju smażymy partiami, aż ładnie się przyrumienią i zrobią chrupiące. Wlewamy olej do rondelka na wysokość ok. 2-3 cm tak, by trójkąty tortilli mogły swobodnie pływać. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przyprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Paprykę słodką i jalapenio kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubej tarce. Posypujemy paprykami i serem totopos, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) i czekamy, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie wyschnie, powinien być ciągnący. Podajemy od razu posypane kolendrą z dodatkowymi dipami i pico de gallo.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA